Creatieve workshops

Deze voor alle niveaus toegankelijke workshops versterken het groepsgevoel en garanderen vooral veel plezier. Bovendien ontstaat er een uniek werk als origineel aandenken dat tevens een cadeau kan zijn. 

Een overzicht van al onze workshops:

 

 

 

Workshop schilderen: Gedeeld geheel - 3 h 

Deze schilderworkshop is al vanaf het begin van Tekenstreken een hit! Bij het gedeeld geheel schildert men niet samen op een doek, maar schildert iedereen in eigen stijl een schilderij dat een deel is van een groter werk, namelijk dat van iedereen samen; het gedeeld geheel. Iedereen krijgt een bepaald stukje van een voorstelling om na te schilderen op een eigen doek(canvas).

 

Ieders karakteristieke toets en streken komen op een verbazingwekkende manier samen in het grote geheel: Het schilderij weerspiegelt de groep. Het enthousiasme is dan ook groot als "the bigger picture" klaar is!

 

Het onderwerp (de voorstelling) van het schilderij kan worden toegespitst op de specifieke reden van het samenzijn. Figuratief of abstract. De resultaten van een groepswerk zijn vaak boven verwachting! Zie de voorbeelden hier en vele andere resultaten van deze workshop 

  

 

 

 

 

Totembeeld 2,5/3 h

Uitgangspunt zijn de native- american Totempalen maar dan in een platte 2d versie. 

"een totem is een natuurlijk of bovennatuurlijk voorwerp, wezen of dier dat persoonlijke symbolische betekenis voor een groep of individu heeft en met wiens fenomenen en energie men zich sterk verbonden voelt."

Favoriete dieren/planten/elementen dienen als onderwerp voor het tekenen van een ontwerp (voorbeeldontwerp zie foto)voor een eigen totumbeeld die daarna bij elkaar gebracht worden. Dat kan op verschillende manieren, met sjablonen, collage of monotype. Het kan echt een lange grote vorm worden zoals een daadwerkelijke totumpaal of een andere vorm aannemen zoals bijvoorbeeld een leporello (harmonicaboek)

 

 

 

 

Arte Botanica - tekenen en schilderen & collage

Workshop tekenen en schilderen in de eigen "urban jungle " Jungle fever! We werken mixed media op basis van planten die we zullen neerzetten - en we veel verschillende materialen zullen aanbieden met een speelse aanpak. We gaan dus geen precieze botanische tekeningen maken maar gebruiken de planten als aanleiding.

      

 

 

Workshop monoprint - 2,5 h

Deze eenvoudige druktechniek is niet moeilijk maar wel avontuurlijk met geweldige resulaten!

Monotypen is een mooi begin om alles los te laten. Het prachtige feit is namelijk dat alles in spiegelbeeld te voorschijn kom

 

    

 

 

Collage collage!!

Collages maken met beschilderd papier. 

Door het schilderproces op een andere manier te benaderen - de kleuren worden vooraf gemaakt i.p.v. deze te mengen op het moment dat ze gebruikt worden en penselen worden vervangen door schaar en tape - ga je op een andere manier kijken naar (rest)vormen, vlakken, kleur, compositie en het effect van bijvoorbeeld penseelstreken.


 

 

Workshop: Cijfers en letters - 3 h

Deze schilderworkshop heeft cijfers & letters als inspiratie en uitgangspunt en leent zich dus uitermate goed voor: * jubilea (40 jaar getrouwd, 10-jarig bestaan, etc.) * verjaardagen (letters van de naam van de jarige en de leeftijd) * vrijgezellenfeest (letters namen toekomstig paar) Getallen en letters hebben, net als kleuren, vaak belangrijke symbolische betekenissen. Deze symboliek is afhankelijk van tijd, land, cultuur, traditie en van plaatselijke omstandigheden. De meeste mensen hebben favoriete getallen en letters. Voor deze workshop kunnen ook tekens en/of symbolen gebruikt worden als uitgangspunt. Kan ook met de monoprint techniek.

 

       

 

 

Basquiatten - Action Paint - Mixed media - 3 h

In deze workshop werken we in het spoor van Jean Michel Basquiat - worden allerlei andere materialen naast verf gebruikt Lekker spontaan /ruig werken op muziek - steeds met een paar mensen tegelijk. Intuitief en direct

 

Zin in verbeelding  Leporello- 3 h

Begeleiding: Marloes Bomers In deze workshop gaan we uit van een tekst, deze kan geleverd worden door de groep.

Voorbeeld: * het lievelingsgedicht van de jarige * een waardevolle songtekst * een levensmotto * een levensverhaal Deze tekst of een gedeelte ervan is het uitgangspunt om de ideeënstroom in een bepaalde richting te sturen. Naar aanleiding van de tekst maakt iedereen een schilderij op hetzelfde formaat dat samen gebracht wordt als een Leporello (harmonicaboek). Een geweldig cadeau!

 

Schilder workshop Verbeeldingskunst! - 2,5 h

In deze workshop gaan de deelnemers n.a.v een gedetailleerde beschrijving van een bestaand schilderij een eigen versie van dit schilderij maken -naar hun interpretatie zonder dit schilderij te hebben gezien! Het schilderij wordt beschreven “ de beeltenis, compositie en kleuren - en  de inhoud “  Als ieders schilderij klaar is, wordt ook het oorspronkelijke werk getoond! Heel boeiend en verrassend! Deze workshop is geweldig om te doen n.a.v. een favoriet schilderij van iemand maar kan ook n.a.v. een bepaalde foto.

 

 

Workshop beeldhouwen Stonestory - 3 h

In deze workshop haalt iedereen een eigen unieke vorm uit een stuk speksteen. Laat je inspireren door de steen - wat zit er in? Wat wil eruit gehaald worden?

Is there a bear inside? 

 

Workshop boetseren - 1,5 - 3 h

Lekker met de handen in de klei! Niet moeilijk maar heel leuk!

De begeleiding helpt je maken wat je wil.

 

 

 

 

Workshop Schilderen: Still Life  - 2,5 h

Een stilleven schilderen kan op vele manieren, neem Picasso of Matisse als voorbeeld of bij voorbeeld Morandi - twee verschillende werelden.

Het onderwerp voor het stilleven kan aangepast worden op de reden van samenzijn; glazen wijn/eten als onderwerp voor de bourgondiër, een wereldbol voor de reiziger/reisorganisatie, gitaar voor de gitarist, wandelschoenen voor de hiker,..etc.

Kan ook in zwart wit/ grijstinten (grisailles) of een ander paklet zodat de stillevens samen een geheel kunnen vormen dat een kunstwerk is dat cadeau gegeven kan worden (zoals op de foto hieronder bijvoorbeeld)

 

 

 

 

Workshop Tekenen: Modeltekenen - 2,5 h

De menselijke figuur, boeiend en complex, staat centraal in deze klassieke workshop. Er wordt gewerkt naar (naakt)model in korte en langere standen. Met duidelijke opdrachten worden er een aantal tekeningen gemaakt in houtskool en conte. Geconcentreerd waarnemen en tegelijkertijd je eigen handschrift de ruimte geven zijn hierbij belangrijk. Een enorme uitdaging!

 

Workshop: Portrettekenen - 2,5 h

Portretteer als groep degene die in het zonnetje wordt gezet! In deze workshop staat degene die het kunstwerk krijgt centraal en wordt diegene dan ook door de groep geportretteerd: een hele leuke en persoonlijk herinnering aan een bijzondere dag. Het fascinerende menselijk gezicht/ hoofd heeft een complexe vormrijkheid. Het is dan ook een echte uitdaging iemands gelijkenis en uitstraling weten te treffen in een tekening. We zullen deze uitdaging aangaan in verschillende oefeningen en met diverse materialen. Groepen kunnen elkaar proberen te treffen wat een heuse portrettengalerij oplevert.