Tekenstrekenweekend/vakantieweek

Teken - en schilderprogramma waarin we zowel naar de waarneming als vanuit de verbeelding gaan werken.

Veel mensen schilderen en tekenen heel graag of lijkt het heel leuk om eens te proberen.

Vaak kan het echter lastig zijn om te beginnen, om een onderwerp te kiezen of om jezelf te verbeteren en niet te blijven steken in eenzelfde manier van werken. Deze cursus biedt hierop een antwoord met een gevarieerd programma waarin zowel de creatieve als de technische aspecten van het tekenen en schilderen aan bod komen.

 

     

 

Het programma van de schilder/tekencursus is erop gericht de deelnemers d.m.v. verschillende opdrachten te ondersteunen in het (verder) ontwikkelen van een eigen handschrift en stijl. Al werkend, tekenend en schilderend, komen de creatieve en technische aspecten aan de orde. Deelnemers zullen met verschillende manieren van werken kennismaken. Sommige onderdelen zullen een hoge concentratie vergen, andere zijn juist vrije en speelse opdrachten. Er zijn veel overlappingen maar de cursus is te verdelen in twee manieren van werken die steeds in wisselwerking met elkaar zijn:

 

Werken naar de waarneming

Tekenen en schilderen naar aanleiding van wat je ziet. Leren kijken: Wat zie ik - hoe kijk ik - hoe kan ik het waarnemen aanscherpen. Denk hierbij aan model - en portrettekenen of het schilderen van dieren, voorwerpen, natuur of landschap. Observeren, het verschil leren tussen denken te zien en kijken.

 

Werken vanuit de verbeelding

Bij deze opdrachten staat de verbeelding centraal. De opdrachten dienen om de verbeelding, het associëren, op gang te helpen en richting te geven. Onze geest zit vol met gedachten, herinneringen, beelden, verhalen, muziek etc. die kunnen worden aangesproken en gebruikt worden als uitgangspunt voor tekeningen en schilderijen. De begeleiding zit hem in het helpen de verbeelding op gang te helpen en vorm te geven. Om te leren denken met hoofd én handen. Serendipiteit is hier bij ook belangrijk: het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. 

 

Weekend waarneming: tekenen & schilderen

Tekenen en schilderen naar aanleiding van wat je ziet, naar observatie.

De wereld om ons heen (landschap, planten, objecten) tekenen met houtskool (olie) pastel met diverse technieken en schilderen.

Het verschil leren tussen denken te zien en kijken, van kleine studies naar een groter(e) werk(en)

Leren kijken: Wat zie ik - hoe kijk ik - hoe kan ik het waarnemen aanscherpen. Denk hierbij aan tekenen of het schilderen alles om ons heen, dieren, voorwerpen, natuur of landschap (zo mogelijk op locatie)  'Echt kijken' in plaats van 'denken te zien'

 

 

 

Tekenstreken Arte Botanica - tekenen en schilderen & collage

Begeleiding: Marloes Bomers

Cursus tekenen en schilderen in de eigen "urban jungle " van Meneerdewit in Amsterdam. We gaan werken met diverse materialen en technieken, houtkool, krijt, acrylverf, collage en mixed media. Al werkend, tekenend en schilderend, komen de creatieve en technische aspecten aan de orde. We werken mixed media op basis van planten die we zullen neerzetten - en we veel verschillende materialen zullen aanbieden met een speelse aanpak. We gaan dus geen precieze botanische tekeningen maken maar gebruiken de planten als aanleiding om een mooie serie te maken. Jungle fever!

 

 

     

 

 

Leporello! Tekenstreken Amsterdam - zondag 7 april

Begeleiding Marloes Bomers

Een leporello wordt ook wel harmonica boekje genoemd, omdat het uit één lange strook papier bestaat dat als een harmonica gevouwen is. N.a.v. een eigen onderwerp met verschillende technieken een leporello maken, schilderen & tekenen en collage.

 

 Leporello   Leporello 2

 

 

Tekenstreken Portret weekend

Begeleiding: Marloes Bomers

Het maken van een goed portret is over het algemeen een van de grootste uitdagingen binnen de schilderkunst. Wij hebben een natuurlijke neiging om in plaats van écht te kijken een beroep te doen op de beelden en concepten die we in ons hoofd hebben. Het doel van dit weekend is om deze beelden tijdelijk los te laten en ruimte te maken om écht te kijken.Om deze ruimte te creëren, zullen we de dag beginnen met een aantal oefeningen in kijken en tekenen, steeds vooral gericht op het waarnemen van de grote vormen en vlakken in het gezicht.
Wij zullen hierbij verschillende technieken en materialen (potlood, houtskool, krijt, inkt, acrylverf maar ook collage techniek), voorbeelden en ideeën aanreiken.

 

 

 

Totembeeld Tekenstreken Amsterdam

Uitgangspunt zijn de native- american Totempalen maar dan in een platte 2d versie. 

"een totem is een natuurlijk of bovennatuurlijk voorwerp, wezen of dier dat persoonlijke symbolische betekenis voor een individu heeft en met wiens fenomenen en energie men zich sterk verbonden voelt."

Favoriete dieren/planten/elementen dienen als onderwerp voor het tekenen van een ontwerp (voorbeeldontwerp zie foto)voor een eigen totumbeeld die daarna bij elkaar gebracht worden. Dat kan op verschillende manieren, met sjablonen, collage of monotype. Het kan echt een lange grote vorm worden zoals een daadwerkelijke totumpaal of een andere vorm aannemen zoals bijvoorbeeld een leporello (harmonicaboek)

Meneer de wit Baarsjesweg 208  1057 XV Amsterdam - atelier Marloes Bomers

 

   

 

Grafiekweekend

Introductie weekend in de grafiek. Monotype en linodruk.

Monotypen is een mooi begin om alles los te laten.

Lino is een andere druktechniek waarbij je meedere drukken kan maken, stap voor stap gaan we gutsen!

 

    

 

Model/figuur tekenen & schilderen

Begeleiding Marloes Bomers

Leer in fases een figuur /(gekleed) model tekenen/ schilderen in verschillende poses en licht. Door middel van heel gerichte oefeningen leer je steeds beter echt te kijken i.p.v 'denken te zien. Compositie, contrast, tonaliteit, vorm/tegenvorm, kleur mengen, proporties leren zien komen o.a. aan de orde.

 

modeltekenen     

 

 

Another dimension Weekend

Begeleiding Marloes Bomers

In dit spannende weekend onderzoeken we de relatie tussen twee en driedimensionaal. De inspiratie zoeken we in kunstwerken, en gaan van tweedimensionaal naar driedimensionaal en andersom - sculptuur tot lijntekening en alles ertussenin. We gaan tekenen en gebruiken druk technieken zoals monoprint en gaan ruimtelijke werken maken met allerlei verschillende materialen.(draad, klei, was, hout, papier) Denk aan reliefs, draadtekeningen, gevouwen werk, papercuts en meer.

 

  

 

Collage collage!! Collage/schilder techniek

Begeleiding: Marloes Bomers

Door het schilderproces op een andere manier te benaderen - de kleuren worden vooraf gemaakt i.p.v. deze te mengen op het moment dat ze gebruikt worden en penselen worden vervangen door schaar en tape - ga je op een andere manier kijken naar (rest)vormen, vlakken, kleur, compositie en het effect van bijvoorbeeld penseelstreken.

De collage techniek biedt daarnaast bij uitstek ook een podium voor een kennismaking met het werk van moderne kunstenaars met een minder traditionele opvatting en invulling van figuratieve kunst.

Dorine van der Ploeg: “ Vergelijk het met het maken van een gedicht met een vooraf bepaalde set woorden. De toepassing van de collagetechniek -het werken met de vooraf gemaakte vellen en dus met een beperkt aantal kleuren die ik op dat moment tot mijn beschikking heb - dwingt mij om steeds weer tot de kern te komen van wat ik zie en zorgt voor verrassende oplossingen en effecten in de weergave daarvan.”

 

 

Weekend verbeelding: tekenen en schilderen

Begeleiding Marloes Bomers

De verbeelding staat centraal. Omdat iedereen op unieke wijze verbeeldt zijn dit hele verrassende en speelse weekenden. Dit weekend is zeer geschikt voor mensen die het lastig vinden om een onderwerp te vinden. Dit weekend laat zien dat je niet hoeft te wachten op inspiratie maar onderwerpen voor het oprapen liggen!

Picasso: 'Ik snap al die kunstenaars niet die maar blijven zoeken, ik vind alleen maar'.

De opdrachten dienen om de verbeelding, het associeren op gang te helpen en richting te geven. Verhalen, muziek of foto's  zijn bijvoorbeeld aanleiding voor tekeningen of schilderijen. Het is zoeken naar een bepaalde twist en/of diepgang. Ervaring is niet nodig.

 

     

 

 

Abstract weekend

We gaan werken in series waarbij we vaak figuratief met een onderwerp beginnen om uiteindelijk bij abstracter werk uit te komen door te vergroten of verkleinen, kleuren te veranderen of door steeds meer weg te laten. Het gaat dan niet meer om het herkennen van het beeld maar om de vormen zelf.  We zoeken naar monumentale abstracte vormen

 

abstract werk

 

Weekend reizen, tekenen & schilderen

Begeleiding Marloes Bomers

Iedereen die graag reist weet dat een nieuwe onbekende omgeving je meer alert maakt en je zelf ook vaak veel opener bent en daardoor alles ook veel intenser ervaart.
Deze indrukken beperken zich niet tot de waarnemingen met het oog, het is ook de beleving van geur, sfeer, weersomstandigheden, geluiden, gevoelens en gedachten die deze ervaringen zo diep maken.

Om deze bijzondere ervaringen te delen en te koesteren is het mooi om het te willen uiten en vastleggen. Maar dit is niet eenvoudig en deze wens komt vaak niet veel verder dan een fotoboek.In dit weekend gaan we op vele manieren in beeld de vele schakeringen van de reis verkennen om zo tot een uniek geïllustreerd persoonlijk reisverslag/reisserie te komen. Zowel interessant voor mensen die de reis al gemaakt hebben als voor mensen die nog gaan. 

 

 

 

Portret tekenen & schilderen weekend

Begeleiding Marloes Bomers

Een portret maken blijft een fascinerende bezigheid. Leer in fases een portret tekenen/ schilderen n.a.v. een (live) model uiteraard. Door middel van heel gerichte oefeningen leer je steeds beter echt te kijken i.p.v 'denken te zien. Licht/donker, tonaliteit, vorm/tegenvorm, kleur mengen, proporties leren zien komen o.a. aan de orde.

Begeleiding: Marloes Bomers haar portretten zijn hier te zien

 

    

 

 

Open Atelier / vrij werk weekend, tekenen & schilderen

Heb je zin om met een stel anderen een heel weekend eens echt de tijd te nemen om te schilderen en tekenen, maar wil je graag zelf bepalen wat je doet? Dan is het Open Atelier weekend wat voor je! Je volgt in dit weekend je eigen plan en je helpt elkaar. Heel geschikt voor het afmaken van schilderijen of om lang gekoesterde plannen eindelijk eens waar te maken! Angst voor het witte vlak? Het werkt vaak heel inspirerend om met meerdere mensen aan het werk te zijn. De ideeen krijg je ook van elkaar, Painter's block gone!

 

 

 

 

 

Vakantieweek beeldhouwen en/of schilderen

Deze week is ideaal voor mensen die zich aangetrokken voelen tot zowel beeldhouwen als tekenen en schilderen en voor degenen die misschien eens willen kijken of naast de ene discipline een andere niet ook wat voor hen is. Het is uitraard ook mogelijk om in deze week alleen te schilderen of om alleen in 3d te werken!

Het begin van deze week wordt gebruikt om twee en driedimensionaal te schetsen en materialen te onderzoeken. De tweede helft van de week wordt er naar een eindwerk toegewerkt. De schetsen op papier en ook de driedimensionale schetsen, in klei of draad of ander materiaal, die de eerste drie dagen gemaakt zijn, worden gebruikt als uitgangspunt om een beeld of/en schilderijen te maken.

 

De week komt er dan zo uit te zien:

ma/di Modelleren en hakken, van de resultaten maken we schetsen op papier. Draadfiguren maken waarvan we ook weer schetsen van maken. Vormen uitdenken en een model maken voor een groter beeld, ook hier maken we weer schetsen van.

wo/do/vr

Realiseren van een eindwerk(en), dit kan zijn:

 

NB  Bij deze cursus zijn de basismaterialen vrij te gebruiken; duurdere materialen, zoals stenen, worden voor gangbare prijzen aangeboden. Ervaring is niet nodig. Begeleiding: Mia Nakken - Mia heeft veel ervaring in lesgeven en kennis over zowel beeldhouwen als tekenen en schilderen. Zij begeleidt iedereen op eigen niveau

Bekijk gemaakte werken

 

 

 

 

 

 

 

Ideeën weekend

Dit weekend gaat het om te leren werken met methoden die kunstenaars (vaak onbewust) gebruiken

Het programma bestaat uit dingen maken maar ook uit theorie en heeft tot doel om meer creatief/innovatief te werken.

Voor iedereen die eens op een andere manier wil denken.

Denken met hoofd en handen, serendipiteit omarmen en toeval toelaten.

 

 

 

 

Schilderen naar observatie met Jim Harris

Begeleiding Jim Harris

Jim Harris is een meester in het observeren en het treffend en snel vast leggen in verf en inkt op doek of papier. Echt naar de waarneming tekenen/schilderen blijft een uitdaging. Jim neemt je mee in zijn manier van waarnemen! Hij leert je met 'zijn oog' echt te kijken, compositie bepalen en momenten te kiezen waarop je de verschillende onderdelen vastlegt, radicale beslissingen te nemen en je daar aan te houden.

 

 

 

Tekenstreken on the road, tekenen & schilderen op locatie

Op verschillende locaties in het land buiten of semi buiten schilderen of tekenen. Op mooie of interessante locaties. Het idee is dat je per dag kan meedoen en je eigen schilderspullen meeneemt.

Ook op aanvraag met een groep  Mocht je een mooie locatie tip bij jou in de buurt in de buurt hebben.. laat het weten! Utrecht, Nijmegen, Amsterdam het maakt niet uit.. natuur of industrie. Info: info@tekenstreken.nl  

 

Beeldhouwweekend, beeldhouwen

Het menselijke lichaam is een dominant thema in het werk van vele kunstenaars. Het is boeiend om te zien hoe verschillend kunstenaars dit lichaam kunnen weergeven. Beeldhouwers als bijvoorbeeld Brancusi, Moore, Giacometti en De Staeber hebben allemaal het menselijk lichaam op een heel eigen wijze verbeeld. Zo heeft iedereen een eigen beeldtaal.

Dit weekeinde werken we aan een beeld waarin de eigen verbeelding spreekt. Daarbij gaan we uit van beelden van het menselijk lichaam en laten we ons inspireren door beelden die een bijzondere zeggingskracht gekregen hebben door invloeden van buitenaf. Denk dan bijvoorbeeld aan weersinvloeden, historische gebeurtenissen of eenvoudigweg het uiteenvallen door de tijd -de beeldtaal is erdoor veranderd.

Er wordt gewerkt met uiteenlopende materialen - hout, draad, gaas, gips, gipsblokken, cement, steen - welk materiaal het eigen beeld volgens de deelnemer het best tot uitdrukking laat komen. Bij deze cursus zijn de basismaterialen vrij te gebruiken; duurdere materialen worden voor basisprijzen aangeboden. Ervaring is niet nodig. Fotos

 

   

 

 

 

Koe in de tuin: Boetseer & teken/schilderweekend

Begeleiding Carla Rump en Marloes Bomers In dit weekend wordt er gewerkt naar levend model - de buurvrouw van Tekenstreken - de koe! Dit oer-Hollandse beest gaan we verbeelden in was en op papier of doek.

 

Carla Rump, gepassioneerd beeldhouwster, begeleidt twee dagdelen het boetseren met boetseerwas en/of klei. Met dit leuke materiaal wordt vormonderzoek gedaan en in een tweede fase beelden/beeldjes gemaakt op een armatuur (geraamte van een beeld). Werk Carla

Tekenen en schilderen: We gaan schetsen in de wei of de tuin - de koe proberen te vangen in lijnen. Handschrift en dynamiek zijn hierbij belangrijk. Daarna gaan we aan de slag aan de hand van de tekeningen en de reeds gemaakte beeldjes en laten we het beest los: Een weer heel andere kleurige kudde zal ontstaan met het schilderen in acryl. Ervaring is niet nodig. foto's

 

 

Inschrijven