Speciale programma's

2013

Weekcursus

De lessen in een weekcursus beginnen na het ontbijt en duren tot de lunch. In een weekprogramma is de middag vrij. In de middagen en avonden kan er vrij worden gewerkt, het atelier is altijd beschikbaar.
De middagen en avonden kunnen natuurlijk ook anders worden doorgebracht.

Weekendcursus
Vrijdagmiddag start een weekend na de lunch rond 14:00 uur. Zaterdag en zondag wordt er zowel ’s ochtends als ‘s middags gewerkt.Weekend van de verbeelding
Begeleiding Marloes Bomers € 295

In deze weekenden staat de verbeelding centraal.
Omdat iedereen op unieke wijze verbeeldt zijn dit hele verrassende en speelse weekenden.

Dit weekend is zeer geschikt voor mensen die het lastig vinden om een onderwerp te vinden. Dit weekend laat zien dat je niet hoeft te wachten op inspiratie maar onderwerpen voor het oprapen liggen!
Picasso: 'Ik snap al die kunstenaars niet die maar blijven zoeken, ik vind alleen maar'.

De opdrachten dienen om de verbeelding, het associëren op gang te helpen en richting te geven. Verhalen, muziek of foto’s zijn bijvoorbeeld aanleiding voor tekeningen of schilderijen.
Het is zoeken naar een bepaalde twist en/of diepgang. De begeleiding zit hem in het helpen de verbeelding op gang te helpen en vorm te geven.
Ervaring is niet nodig.
Model en Portret weekend, Schilderen en tekenen naar model.

€ 295 incl. lessen, materiaal, overnachtingen en maaltijden. Begeleiding Marloes Bomers
De menselijke figuur, boeiend en complex, staat centraal in dit weekend. Het menselijk lichaam en het portret zijn door de eeuwen heen een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

We zullen deze uitdaging aan gaan in verschillende oefeningen en met diverse materialen.
Er zal aandacht worden besteed aan anatomie en gelijkenis waarbij geconcentreerd waarnemen belangrijk is, maar net zo goed ook aan dynamiek en kleurgebruik in heel losse opdrachten waarbij eigen handschrift en stijl de ruimte krijgen. Er wordt uiteraard gewerkt naar model. Ervaring is niet nodig.
Beeldhouw & schilderweek
Beeldhouwen schilderen en tekenen, Tekenstrekenweek C


€ 565 incl. lessen, basismaterialen, overnachtingen en maaltijden.
Begeleiding Mia Nakken


Dit jaar weer een gecombineerde week! Beeldhouwen, schilderen en tekenen.
Deze week is ideaal voor mensen die zich aangetrokken voelen tot zowel beeldhouwen als tekenen en schilderen en voor degenen die misschien eens willen kijken of naast de ene discipline een andere niet ook wat voor hen is.
Maar het is ook mogelijk om in deze week alleen te schilderen of om alleen in 3d te werken!Tekenen en schilderen zijn uiteraard tweedimensionaal terwijl een sculptuur driedimensionaal is. Het begin van deze week wordt gebruikt om twee en driedimensionaal te schetsen en materialen te onderzoeken. De tweede helft van de week wordt er naar een eindwerk toegewerkt.

De schetsen op papier en ook de driedimensionale schetsen, in klei of draad of ander materiaal, die de eerste drie dagen gemaakt zijn, worden gebruikt als uitgangspunt om een beeld of/en voor één of meerdere schilderijen te maken.

De week komt er dan zo uit te zien:

MA Modelleren en hakken, van de resultaten maken we schetsen op papier.

DI Draadfiguren maken waarvan we ook weer schetsen van maken.

WO Vormen uitdenken en een model maken voor een groter beeld, ook hier maken we weer schetsen van.


DO/VR & ZA -
Realiseren van een eindwerk. Dit kan zijn:

- OPbouwend een beeld maken; vormen om een frame OPbouwen.

- Het maken van een beeld d.m.v. hakken in steen, gips of betonblokken, waarbij de vorm dus juist UIT de materie gehaald wordt.

- Eén of meerdere schilderijen maken.
Bij deze cursus zijn de basismaterialen vrij te gebruiken; duurdere materialen worden voor basisprijzen aangeboden.
Ervaring is niet nodig.Bekijk gemaakte werken: http://www.flickr.com/photos/tekenstreken/sets/72157623409217725/show/

Mia Nakken
Mia heeft veel ervaring in lesgeven en kennis over zowel beeldhouwen als tekenen en schilderen. Zij begeleidt iedereen op eigen niveau.

Mia: Als ik een beeld ga maken, begin ik meestal schetsend, buigend of knippend in papier of andere materialen. Deze manier van werken dwingt tot een creatieve manier van denken - door te doen! - zo kom ik op originele ideeen. Mijn beelden komen altijd weer uit bij de menselijke gestalte of een deel ervan. Het lichaam is een boeiende vorm en verveelt nooit.
Beeldhouwweekend
€ 295 incl. lessen, materiaal, overnachtingen en maaltijden. Begeleiding Mia Nakken


Het menselijke lichaam is een dominant thema in het werk van vele kunstenaars. Het is boeiend om te zien hoe verschillend kunstenaars dit lichaam kunnen weergeven.

Beeldhouwers als bijvoorbeeld Brancusi, Moore, Giacometti en De Staeber hebben allemaal het menselijk lichaam op een heel eigen wijze verbeeld. Zo heeft iedereen een eigen beeldtaal.

Dit weekeinde werken we aan een beeld waarin de eigen verbeelding spreekt.

Daarbij gaan we uit van beelden van het menselijk lichaam en laten we ons inspireren door beelden die een bijzondere zeggingskracht gekregen hebben door invloeden van buitenaf. Denk dan bijvoorbeeld aan weersinvloeden, historische gebeurtenissen of eenvoudigweg het uiteenvallen door de tijd -de beeldtaal is erdoor veranderd.

Er wordt gewerkt met uiteenlopende materialen - hout, draad, gaas, gips, gipsblokken, cement, steen - welk materiaal het eigen beeld volgens de deelnemer het best tot uitdrukking laat komen. Bij deze cursus zijn de basismaterialen vrij te gebruiken; duurdere materialen worden voor basisprijzen aangeboden. Ervaring is niet nodig.
http://www.flickr.com/photos/tekenstreken/sets/72157622025690559/
Open Atelier / vrij werk weekend. Tekenen en schilderen
€ 225 incl. materiaal, overnachtingen en maaltijden. Vrij werken met begeleiding, Marloes Bomers

Heb je zin om met een stel anderen een heel weekend eens echt de tijd te nemen om te schilderen en tekenen, maar wil je graag zelf bepalen wat je doet?
Dan is het Open Atelier weekend wat voor je!

Je volgt in dit weekend je eigen plan en de desgewenste begeleiding helpt je daarmee. Heel geschikt voor het afmaken van schilderijen of om lang gekoesterde plannen eindelijk eens waar te maken!

Angst voor het witte vlak? Het werkt vaak heel inspirerend om met meerdere mensen aan het werk te zijn. De ideeen krijg je ook van elkaar, Painter's block gone!


Koe in de tuin: Boetseer & teken/schilderweekend
€ 295 incl. lessen, materiaal, overnachtingen en maaltijden.
Begeleiding Carla Rump en Marloes Bomers


In dit weekend wordt er gewerkt naar levend model - de buurvrouw van Tekenstreken - de koe! Dit oer-Hollandse beest gaan we verbeelden in was en op papier of doek.

Carla Rump, gepassioneerd beeldhouwster, begeleidt twee dagdelen het boetseren met boetseerwas en/of klei. Met dit leuke materiaal wordt vormonderzoek gedaan en in een tweede fase beelden/beeldjes gemaakt op een armatuur (geraamte van een beeld). Werk Carla: http://www.carlarump.nl

Tekenen en schilderen: We gaan schetsen in de wei of de tuin - de koe proberen te vangen in lijnen. Handschrift en dynamiek zijn hierbij belangrijk. Daarna gaan we aan de slag aan de hand van de tekeningen en de reeds gemaakte beeldjes en laten we het beest los: Een weer heel andere kleurige kudde zal ontstaan met het schilderen in acryl.
Ervaring is niet nodig. zie ook:
http://www.flickr.com/photos/tekenstreken/sets/72157623409118731/show/

Schrijversstreken weekend
Schrijven en tekenen/schilderen
januari 2014
€ 295 incl. lessen, materiaal, overnachtingen en maaltijden. Begeleiding: Ivar Gierveld en Marloes Bomers

De kracht van een woord, een zin, een gedicht, een verhaal is groot. De woorden staan in nauw verband met de beelden die ze oproepen. In schrijversstreken gaan we dit verband verkennen.

We gaan op zoek naar de gebieden waar woord en beeld elkaar ontmoeten. In kleine en grote opdrachten die zowel associatief, poëtisch, beeldend en verhalend zijn, zullen de deelnemers zichzelf en elkaar verrassen en ontroeren.
Ervaring is niet nodig.
Ivar Gierveld
Ivar is docent Nederlands aan een middelbare school. Bovendien schrijft hij gedichten, verhalen en toneelstukken die her en der in het land worden opgevoerd. In de lessen Nederlands legt hij veel nadruk op het creatieve aspect van onze taal.

Onder deze link staan fragmenten van verhalen, gedichten en beeldende werken gemaakt tijdens Schrijverstreken:
http://www.flickr.com/photos/tekenstreken/sets/72157623408517607/Tekenstreken: tekenen en schilderen, beeldhouwen, boetseren, schildercursus, tekencursus, beeldhouwcursus, creatieve workshops, schilderworkshops en tekenworkshops, creatieve weekenden, creatief schrijven, bedrijfsuitjes, teambuilding, zomercursus, model en portret, koeien schilderen, kinderworkshops